Overige sporten

Agility en behendigheid

Bij agility (ook bekend als behendigheid) loop je met je hond zo snel mogelijk een parcours waarbij je hond sprongen moet maken en tunnels en andere obstakels moet nemen. De schofthoogte van je hond bepaalt de hoogte van de hordes.
De FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkent agility als sport; de Raad van Beheer reglementeert het.

Bron: Raad van beheer

Canicross

Canicross: hard(er) lopen met je hond

​Canicross is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen. De sport staat open voor alle typen honden, klein of groot, ras of geen ras. Naast een enthousiaste hond heb je alleen een heupgordel, een goed passend tuig, een elastische lijn en een paar hardloopschoenen (liefst met profiel) nodig. Afhankelijk van looptalent en trekkracht betekent het voor de één gewoon hardlopen met je hond, voor de ander heel veel harder lopen dankzij je hond en voor sommigen lijkt het meer op vliegen. In Nederland is het nog een vrij onbekende sport die echter snel groeit.
Bron: Canicross Nederland

Obedience

Bij FCI obedience (vroeger Gedrag & Gehoorzaamheid, ook wel G&G, genoemd) is het doel om zo’n hoog mogelijke graad van gehoorzaamheid en perfectie te laten zien in de oefeningen. Het programma bestaat uit verschillende oefeningen die uiteenlopen van volgen tot sorteren en apporteren. FCI obedience is een FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkende sport. In Nederland valt deze sport onder de Raad van Beheer.
Bron: Raad van Beheer

Flyball

Flyball is dé sport voor teamplayers binnen de hondenwereld, en dat geldt voor zowel de bazen als de honden. Samen met je team werken jij en je hond eraan om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Flyball is meer dan ‘balletjes vangen’, het is een spannende, energieke sport waar intensieve training bij komt kijken. Een echte uitdaging voor hond en baas. Een van de leuke dingen van flyball is de diversiteit aan hondenrassen. Binnen een team (van acht honden) mogen niet meer dan twee honden van hetzelfde ras zijn of van dezelfde variëteit zijn. Daarbij wordt een niet-rashond die lijkt op een bepaald ras, ingedeeld bij het ras waar hij (het meest) op lijkt.
In Nederland valt deze sport onder de Raad van Beheer.
Bron: Raad van Beheer

Dog Dance

Dog dance is precies wat de naam al doet vermoeden: dansen met je hond. Of in elk geval samen met je hond bewegingen maken die doen denken aan dansen. Het feit dat dit meestal op muziek gebeurt, draagt bij aan de beleving dat er daadwerkelijk gedanst wordt. Want natuurlijk is de hond niet aan het dansen maar volgt hij braaf, en als het goed is met veel plezier, de aanwijzingen van zijn baas op. Het mooie van dog dance is dat dwingen niet werkt. Je kunt het de hond alleen leren als hij het leuk vindt om samen met jou een dansje te wagen. Wanneer je het op de goede manier (op basis van beloning) aanpakt, zul je merken dat zowel hond als baas heel vrolijk wordt van dog dance.

Als je aan dog dance wilt doen, kun je beginnen in de recreantenklasse. Die is bedoeld voor mensen en honden die willen snuffelen aan de sport. Hier mag eventueel speelgoed of beloningsvoer mee de ring in. Als je serieus wilt gaan dansen met je hond, kun je meedoen aan wedstrijden en zo eventueel doorgroeien naar de top: de champions level.
Op dit moment nog niet officieel bij de Raad van Beheer maar bij een hoop kynologenclubs kan je er een cursus voor volgen.
Bron: Raad van Beheer

Reddingshondenwerk

Waarom reddingshondenwerk?
Omdat het heel erg leuk is om jouw hond dingen te laten doen waar hij goed in is, en in principe is elke hond een kei in speuren. Elk levend wezen heeft zijn eigen specifieke geur en daarom zijn honden in staat om mensen, zelfs als ze onder het puin, ergens verstopt of in het water liggen, te lokaliseren. Als de hond een vermist persoon heeft geroken, geeft hij door te blaffen, krabben of in het water te happen aan waar diegene zich bevindt. Reddingshondenwerk is dus niet alleen leuk, het kan ook uitermate nuttig zijn.
Bron: Raad van Beheer

Breitensport

De letterlijke betekenis van het woord Breitensport is ‘Breedtesport’, zo genoemd omdat deze sport zoveel verschillende facetten omvat. Breitensport komt oorspronkelijk uit Duitsland, waar het al veel langer bestaat en wijder verspreid is dan hier. Het is zeker geen flyball en het heeft helemaal niets te maken met dogfrisbee, speuren en apporteren hoeft je hond ook niet te kunnen. Je zou het een combinatie kunnen noemen van gehoorzaamheid en behendigheid. Het maakt niet uit of je nu een Hovawart, Mechelse herder, asielhond of een Dobermann hebt ze kunnen allemaal meedoen!
Bron: https://www.breitensport.nl/

Combisport

CombiSport is een actieve en leuke hondensport. Een enthousiaste en sportieve baas is nodig, want ook u moet mee rennen om een goede tijd neer te zetten. Een goede band met uw hond is nodig. Zonder zo’n goede band lukt het niet om samen foutloos de snelheidsonderdelen en heel precies de gehoorzaamheid te doen. CombiSport is “the best of both worlds”: Een combinatie van behendigheidsonderdelen op snelheid en gehoorzaamheidsonderdelen op precisie. De samenwerking tussen baas en hond wordt op de proef gesteld. Hond en baas dienen heel goed op elkaar te letten en moeten op elkaar ingespeeld zijn. Ze horen namelijk zij aan zij te blijven bij de verschillende onderdelen.

 Er zijn vier CombiSport onderdelen: Gehoorzaamheid, Combi Jump , Combi Speed, Stormbaan.
Bron: Federatie Hondensport Nederland

 

Dogfrisbee

Bij het spelen van dog frisbee gooi jij een frisbeeschijf en is het de bedoeling dat je hond die schijf opvangt. Je gooit met een speciale techniek en zoals bij eigenlijk alle vormen van hondensport is het samenwerken met de hond en de band die daardoor ontstaat, hetgeen dat deze sport zo mooi maakt.

Iedereen met een hond die graag rent, apporteert en vangt, speelt waarschijnlijk weleens met een frisbee, buiten in het veld of op het strand. Als jullie daar samen plezier aan beleven, jij het gevoel hebt dat je hond talent heeft en/of als je dit verder uit wilt bouwen dan is dog frisbee misschien iets voor jullie. Er zijn ruim honderd verschillende worpen die je bij dog frisbee kunt gebruiken en de beste manier om dit onder de knie te krijgen, is door samen met je hond naar een cursus te gaan. Van daaruit kunnen jullie wellicht doorgroeien naar de wedstrijdsport. Er zijn verschillende (wedstrijd)vormen van dog frisbee, kijk voor meer informatie op dogfrisbee.nl
Bron: Raad van Beheer.

Rally-O

Rally-O (waarbij de O staat voor ‘obedience’) is afkomstig uit Amerika. Eigenlijk is deze sport een mix van obedience (gehoorzaamheid). Bij Rally-O loop je samen met je hond een parcours dat is opgebouwd uit verschillende gehoorzaamheidsoefeningen. Elk parcours is anders, en afhankelijk van het niveau van jou en je hond zijn de oefeningen simpeler of moeilijker en worden ze aangelijnd of los uitgevoerd.
Er zijn verschillende kynologenclubs waar deze sport in het cursusaanbod is opgenomen.
Bron: Raad van Beheer

Treibbal

Treibball is echt plezier voor twee. Deze sport is bedacht door Jan Nijboer, een Nederlander die in Duitsland woont. In Duitsland is de sport inmiddels populair en bekender dan bij ons, maar ook in Nederland ontdekken steeds meer mensen hoe leuk treibball is. Bij treibball liggen maximaal acht grote ballen (het aantal is afhankelijk van het niveau van de hond) in een driehoek op een groot veld. Het is de bedoeling dat de hond, op aanwijzingen van de handler, zo snel mogelijk (binnen tien minuten) alle ballen in de goal drijft. De baas mag gebruik maken van zijn stem, handgebaren of fluitsignalen om de hond aanwijzingen te geven. De hond gebruikt zijn kop en lichaam, of soms ook zijn poten (niet zijn tanden!) om de ballen de goede richting in te krijgen. Een veld vol vrolijk gekleurde ballen, blije honden en het feit dat elke ‘outrun’ (ronde) maximaal tien minuten duurt, zorgen ervoor dat deze hondensport dynamisch is en ontzettend leuk om naar te kijken. Maar nog leuker is het om samen met jouw hond aan treibball te doen.
Bron: Raad van Beheer