Geschiedenis

De heer Dobermann links op de foto.

De oorsprong van dit edele ras ligt in Duitsland, waar in de stad Apolda de heer Friedrich Louis Dobermann (1834 – 1894) woonde en voor zijn werk, o.a. belastinginner een moedige en scherpe hond nodig had. Uit andere bronnen van die tijd wordt gesteld dat hij ook werkzaam was als hondenvanger en zo de beschikking had over een diversiteit aan honden.

Daarnaast was er in Apolda tijdens Pinksteren de jaarlijkse hondenmarkt, waar honden verhandeld werden. Welke rassen er precies gebruikt zijn om te komen tot wat we nu de “Dobermann” noemen zal onbekend blijven. Helaas heeft de heer Dobermann er geen documentatie over vastgelegd en de liefhebbers en fokkers uit die tijd spreken elkaar tegen. Hoe het ook ontstaan is, de heer Dobermann is de grondlegger van het ras. Na het overlijden van de heer Dobermann in 1894 hebben zijn plaatsgenoten de heer Otto Göller ( kennel von Thüringen) en de heer Goswin Tischler (kennel von Grönland, genoemd naar de straat waar hij woonde) het werk van de heer Dobermann voortgezet uit het beschikbare materiaal.

 

Postkaart uit 1910

In 1895 was het de plaatsgenoot van de heer Dobermann, de heer Goswin Tischler die heeft gezorgd voor de erkenning van het ras in Duitsland. In 1899 werd door de heer Otto Göller de eerste Dobermann Pinscher vereniging (DPCA) gestart in Apolda welke een jaar later werd omgezet in een nationale vereniging de Nationaler Dobermann Pinscher Club (NDPC).

De heer Otto Göller
Tasso v.d. Traun, born in 1907
Manwerk rond 1930-1940
Oude Nederlandse stamboom uit 1910

Inmiddels was het ras in Nederland ook niet geheel onbekend. Reeds in 1901 werden er al Dobermann’s gesignaleerd op de tentoonstelling. Deze kwamen voornamelijk uit de von Thüringen kennel. Een van de bekendste was Troll v. Thüringen geboren in 1899 en naar Nederland geïmporteerd door Baronesse van der Heijden van Doornenburg Onstein, woonachtig in Vorden. Volgens het Nederlandse Honden Stam Boek (NHSB) heeft de teef Gutta v. Thüringen, eigenaar E. v. Dobben uit Heemstede, het eerste geregistreerde nest gekregen. Er zijn uit dit nest 2 honden geregistreerd in het NHSB te weten Diana, zwart en roestbruin en Mohamed, zwart met bruin. Als fokker is echter de heer K.J.H. Hoff beschreven. Wellicht is de teef doorverkocht, wat in die tijd niet ongewoon was.

In 1905 is de eerste Dobermann vereniging opgericht te weten de Nederlandse Dobermann Pinscher Club (NDPC) wiens naam nu anno 2019 in ere is hersteld
(noot: vanwege de naamsverandering van het ras is het gedeelte “pinscher” vervallen).

 

De foto’s op deze pagina komen uit het archief van Simone van de Haar).

Verdedigingswerk rond 1910-1920