Oren plakken

Aangezien er recentelijk nogal wat vragen zijn m.b.t. het plakken van de oren van de Dobermann hebben we het onderstaande artikel uit onze nieuwsbrief jaargang 2, blad 4 uit 2020 nu ook online gepubliceerd.

U heeft een pupje aangeschaft en opeens gaan de schattige flapoortjes die keurig langs het hoofd hingen omhoog of alle kanten op. Hoe komt dit en wat kan je eraan doen? Vaak gebeurt dit op het moment dat uw pup de tanden gaat wisselen. Dit heeft alles te maken met de opname van kalk. Doordat het volwassen gebit gevormd is wordt de overtollige kalk door het lichaam gebruikt voor het skelet. Hierdoor wordt het kraakbeen in het oor ook steviger en kan er dus voor zorgen dat de oortjes van uw pup alle kanten op gaan staan. Er zijn mensen die dit prima vinden en niets ondernemen. Maar mocht u van mening zijn dat uw pup de oortjes langs het hoofd hoort te dragen, zoals ook in de ras standaard beschreven staat, dan volgen er hieronder tips om de oren van uw pup te plakken.

Benodigdheden:
Schaar | Leukoplast | tyrap | twee gaasjes van een gewone pleister.

Stap 1

Stap 1: Knip 2 stroken van ongeveer 12cm af van de leukoplast en plak daar in het midden het gaasje van de gewone pleister.

Stap 2

Stap 2: Zorg dat een persoon uw pupje even vasthoudt en plak dan de leukoplast langs de voorste zijkant van het oor naar beneden, zodat het gaasje van de pleister niet op het oor komt maar met het buigen er een opening, waar later de tyrap doorheen gaat, blijft. Daarna slaat u voorzichtig het oor open zodat u de andere helft van de leukoplast aan de binnenkant kunt plakken. Herhaal dit bij het andere oor.

Stap 3

Stap 3: Als u goed te werk bent gegaan ziet het er nu zo uit.

Stap 4

Stap 4: Doordat u een opening heeft gelaten aan de onderkant van het Leukoplast kan daar een tyrap doorgeschoven worden zoals op de foto is te zien.

Stap 5

Stap 5: Laat beide oortjes afhangen en steek het uiteinde van de tyrap onder de keel van uw pupje door het lusje van het andere oor en “zeker” de tyrap. Zorgt u er wel voor dat minstens twee vingers tussen de tyrap en de keel van uw pup doorpassen. Het moet niet te strak zitten! Het uiteinde van de tyrap knipt u af!

De pup zal het in eerste instantie even vreemd vinden maar ze wennen er gauw genoeg aan. U kunt de oortjes geplakt laten voor een dag of 4 (mits het niet te warm weer is). Na deze periode knipt u, met uw vingers tussen de huid en de tyrap, de tyrap door. Pups zijn vaak beweeglijk en u wilt natuurlijk niet in de huid knippen.  De leukoplast laat u op het oor zitten. Vervolgens controleert u of het oor niet rood is of stinkt. De dag door laat u het oor gewoon loshangen met de pleisters er nog op. U kunt dan kijken of gedurende de dag het oor weer omhoog kruipt. Is dit het geval dan verbindt u aan het einde van de dag de oren weer samen met een nieuwe tyrap en knipt u het uiteinde weer af. Dit hele proces kunt u herhalen tot de oren zonder hulp goed blijven hangen.

U bent natuurlijk als eigenaar niet verplicht om de oren van uw pup te plakken, dit is een persoonlijke beslissing. Wat we u wel willen meegeven is dat mocht u de hond willen inschrijven voor show het advies is om de oren volgens de rasstandaard te laten hangen. Daarnaast is het een mooi gezicht als de oortjes goed langs de zijkant van het hoofd hangen.

“De natuurlijke oren hebben een redelijke grootte, zijn op het hoogste punt van de schedel zijdelings aangezet en liggen bij voorkeur tegen de wangen aan” (citaat uit de ras standaard).