von Willebrand ziekte (vWD)

Von Willebrand ziekte type1 komt voor bij onze Dobermann en is volledig erfelijk bepaald.

Hierbij is de bloedstolling verstoord, te weten een bepaald eiwit, de zogenaamde Von Willebrand factor (vWF), is onvoldoende aanwezig waardoor het bloed niet goed kan stollen. Als gevolg hiervan kunnen bloedingen minder goed stoppen en wonden slechter genezen.

In het geval van een bloeding oftewel bloedvatbeschadiging zorgt het betreffende eiwit (de Von Willebrand factor) er voor dat de bloedplaatjes tegen de beschadigde open bloedvatwand aan gaan plakken waardoor deze weer gesloten wordt, zie ook het  plaatje hiernaast.

Bij een Dobermann zonder afwijkende genen komt de ziekte niet voor, echter is één gen afwijkend (zogenaamde drager) kan de ziekte al in min of meerdere mate klachten veroorzaken. Bij Dobers met twee afwijkende genen (lijders) is de kans op een slechte bloedstolling het grootst.

DNA test

Door middel van bloed- of slijmvliesonderzoek kan via het DNA worden vastgesteld of uw Dobermann de ziekte bij zich draagt.
De laboratoriumuitslag kan als volgt zijn:

Vrij                 N/N
Drager           vWD/N
Lijder             vWD/vWD

Niet iedere drager of lijder zal in z’n leven klachten ondervinden van een mogelijke verminderde bloedstolling.

Het laboratorium Laboklin N.V. in Hoensbroek biedt alle onderzoeken aan en geeft tevens de leden van de NDC een korting. 
De normale prijs voor het DNA onderzoek op von Willebrand type 1 (vWD1) is € 60,50. De leden van de NDC betalen slechts € 46,78 voor de test.

Hoe komt u in aanmerking voor deze korting:
Als lid van de NDC maakt u een kopie van uw lidmaatschapspasje (voor- en achterkant).
Dit stuurt u (of uw dierenarts) mee met het EDTA bloed en de formulieren voor de testaanvraag.

Het totale pakket aan Dna testen maar ook de aanvraagformulieren voor de testen treft u aan op hun website: Laboklin N.V.

Publicatie van de uitslagen

Is uw hond onderzocht op vWD dan kunt u een kopie van de uitslag sturen naar de secretaris van de vereniging.
De resultaten worden dan verwerkt in de database.