Lezing DCM en Hepatitis

De Nederlandse Dobermann Club organiseert op vrijdagavond 3 maart 2023 twee zeer interessante lezingen over de gezondheid van onze Dobermann. Wij zijn verheugd dat drie bijzondere sprekers van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren te Utrecht deze avond samen met ons hun nieuwste inzichten over de genetica met betrekking tot de DCM en Hepatitis (leverontsteking) willen delen.

De eerste lezing, “Een groot hart, een groot probleem: genetische en klinische screening voor DCM bij de Dobermann”, zal worden verzorgd door Dr. Frank van Steenbeek (geneticus) en Drs. Alma Hulsman (specialist veterinaire cardiologie).

De tweede lezing, “Dobermann hepatitis: van genetische diagnose naar preventie in de toekomst”, zal worden gegeven door Dr. Hille Fieten (specialist interne geneeskunde).

De voor de Dobermannliefhebber alom bekende hartspierziekte DCM is een groot gezondheidsprobleem binnen onze Dobermannpopulatie. Hoe mooi zou het zijn als hier een betrouwbare genetische test voor zou kunnen worden ontwikkeld om zo deze ernstige hartaandoening uit onze populatie te kunnen verbannen.

Misschien minder bekend is dat onze Dobermann een verhoogd risico heeft op de ontwikkeling van een chronische leverontsteking, hepatitis genaamd. Deze aandoening komt vaker voor bij de teef en gaat meestal samen met een verhoogde koperstapeling in de lever. In ernstige gevallen zien we bij de Dobermann de volgende symptomen: verhoogde bloedingsneigingen, zoals bijvoorbeeld bloedende mondslijmvliezen, bloed in braaksel en ontlasting, een vergrote milt, geelzucht en vrij vocht in de buik. Ook hier is genetisch onderzoek van groot belang om de aanleg voor deze meestal dodelijke ziekte vroegtijdig op te sporen en uit te selecteren binnen ons ras de Dobermann.

Al met al twee lezingen die van groot belang zijn voor het verbeteren van de toekomstige Dobermann gezondheid!

Wij hopen eenieder die belangstelling heeft te mogen verwelkomen. Gratis voor leden van de NDC en € 5 voor niet leden. Opgeven kunt u zich door een mailtje te sturen naar: secretaris@nederlandsedobermannclub.nl

Namens de Nederlandse Dobermann Club,
Davy Wertz.