Dobermann Foto Challange

Beste leden,

Aangezien we momenteel als rasvereniging weinig kunnen organiseren vanwege het Covid-19 virus waarbij we gezamenlijk met onze hondjes aan activiteiten kunnen deelnemen, hebben we het volgende bedacht.

De Dobermann Foto Challenge!

Tegenwoordig is (bijna) iedereen in het bezit van een mobiele telefoon waarbij er foto’s gemaakt kunnen worden. Wij stellen nu voor dat u als lid van de NDC hiermee aan de slag gaan door middel van de “Dobermann Foto Challenge”.
Deze challenge is niet alleen leuk om te doen maar ook leerzaam.

Wat houdt het in:

2 keer in de week (8x in totaal) wordt er op deze pagina een opdracht geplaatst met elke keer een andere insteek. Natuurlijk is dit 100% Dobermann gerelateerd.

De opdrachten worden op zaterdag en woensdag bekend gemaakt op deze pagina.

Per opdracht dagen we u uit om een prachtige foto te maken volgens het thema van de week.
Er worden wat praktische tips gegeven om u een eindje op weg te helpen.
Bent u tevreden over uw foto dan kunt u deze insturen naar:
Elly Elsenaar via de mail:
redactie@nederlandsedobermannclub.nl

Er zit wel een tijdslimiet aan, de opdracht van de woensdag dient voor de zaterdag binnen te zijn en die van de zaterdag voor de woensdag!

Na het insturen van de foto worden de foto’s door een jury van 3 personen beoordeelt. De 3 beste foto’s per opdracht worden op onze Facebook pagina gezet. U als publieksjury kunt door middel van een like de foto kiezen die u het mooiste, of het beste gelukt, vindt.

Op het einde van de Challenge blijven er dan 8 beste foto’s over. Uit deze 8 foto’s zal wederom door uw voorkeur, d.m.v. likes, een winnaar uit de bus komen.

De maker van de winnende foto van de Dobermann Foto Challenge krijgt zijn/haar foto op linnen gedrukt.

Algemene tips voor je gaat beginnen

Maak je lens schoon
Omdat je je mobiel altijd bij je draagt en voor meerdere doeleinden gebruikt is het heel goed mogelijk dat de lens vuil is door bijvoorbeeld vingerafdrukken of pluisjes. Vergeet dus niet bij het nemen van je foto’s om eerst de lens van de camera schoon te maken. Het beste kun je de lens schoonhouden met een microfiber doekje. Heb je die niet bij de hand, let dan goed op wat je dan gebruikt, want sommige materialen, zoals bijvoorbeeld een tissue, kunnen krassen op de lens geven.

Zet de flitser uit
Als je een mooie foto wilt maken kun je de flitser van je camera beter uit zetten. Foto’s in het donker worden nu eenmaal niet zo helder, ook niet als je de flitser gebruikt. Maak foto’s liever in een lichte omgeving overdag zonder flitser.

Houd je telefoon goed stil
Het lijkt zo simpel, maar veel foto’s worden verpest doordat ze bewogen zijn. Probeer je telefoon zo stil mogelijk te houden als je een foto maakt. Houd je telefoon vast met twee handen en houd je armen dicht bij je lichaam. Zo kun je de telefoon stabiel vasthouden.

Oefenen, oefenen en oefenen!
Blijven oefenen is natuurlijk de belangrijkste tip. Dat is nou eenmaal dé manier om ergens goed in te worden.

2020-05-23 Opdracht 8 De grote finale!

Wij hopen dat jullie deze afgelopen weken veel plezier hebben gehad met het oefenen en dat de tips en opdrachten jullie geholpen hebben bij het maken van een prachtige foto van jullie kanjer!

De jury heeft bij iedere opdracht best een moeilijke klus te klaren gehad, aangezien er zoveel leuke foto’s zijn ingeleverd. Een dan nu;

“de grote finale”. 

Bij de laatste opdracht maak je een foto naar eigen inzicht van je Dobermann. Probeer hierin zoveel mogelijk de tips van de afgelopen weken te verwerken. 
Door onze jury zal gekeken worden naar welke technieken je gebruikt hebt en natuurlijk originaliteit. 


Voor deze opdracht krijgen jullie een dag extra om de foto aan te leveren. Dus donderdag is de laatste dag om aan te leveren.

2020-05-20 Opdracht 7. Zwart/wit

Opdracht 7 alweer, bij deze opdracht vragen we jullie de foto aan te leveren in zwart/wit, ook hier kan je het bewerkings programma gebruiken, gebruik in deze opdracht ook bij het maken van de foto zoveel mogelijk tips uit de voorgaande opdrachten, denk hierbij aan positie etc… de kopfoto hebben we al gehad dus probeer in deze opdracht de hond staand te fotograferen, dat hoeft niet een “stand”foto te zijn,mag natuurlijk wel, maar het moet wel een foto zijn waarbij de hond staand te zien is.

Succes, wij zien de inzendingen weer heel graag tegemoet!

2020-05-16 Opdracht 6. Bewerking app

Wat is Snapseed?
Snapseed is een app voor fotobewerking, inmiddels eigendom van Google. Het is een duidelijke, en vooral intuitieve app in het gebruik. Je kunt heel simpel de foto croppen, de verzadiging aanpassen en filters toepassen, zoals bijvoorbeeld een HDR filter.

Er zijn eigenlijk twee onderdelen in Snapseed: Tools en Filters. En de namen geven al aan, wat je ermee kunt doen. De filters geven vaak een leuk extra effect, zoals een frame om je foto heen, of juist een mooi bokeh focus effect.

Tools
Met de Tools kun je hele eenvoudige bewerkingen doen, zoals het contrast, de verzadiging of de helderheid aanpassen. Dit zijn natuurlijk bewerkingen die vergelijkbaar zijn met de mogelijkheden die je hebt in Photoshop en Lightroom, maar iets minder uitgebreid. Je hebt verschillende tools, zoals Afstellen, Bijsnijden en Transformeren.

Maak een mooie foto en bewerk deze naar eigen inzicht in de app!

2020-05-13 Opdracht 5. Dobermann en vriendjes

Veel van onze Dobermann’s groeien op in families met kinderen of andere huisdieren. Maak een mooie foto van je Dobermann samen met bijvoorbeeld een ander dier,  of een kind samen. Wellicht een uitdaging om in deze tijd tijdens een wandeling een speelmoment of een positiefoto samen met een vriendje te maken maar een uitdaging hoort erbij.

Dus… maak een foto van je Dobermann met zijn/haar vriend(en).

2020-05-09 Opdracht 4. Beweging

Beweging

Soms speelt een gebeurtenis zich echt heel snel af. Maak je dan één foto, dan pak je misschien net niet het allermooiste moment, of je grijpt er zelfs helemaal naast. Denk dan aan het fotograferen van sport, snelle auto’s, rennende dieren en kinderen … allemaal situaties waar je maar weinig reactietijd hebt.

Bij veel smartphone- en tablet-camera’s schakelt de camera over naar de zogeheten burst- of continustand wanneer je de ontspanknop ingedrukt houdt. Het toestel blijft dan heel snel achter elkaar foto’s maken tot je de knop weer loslaat. Op die manier heb je een veel grotere trefkans. Je hoeft na afloop alleen de fotoreeks nog maar af te speuren naar de beste foto’s. De rest mag meteen weer weg. Op sommige apparaten moet je de functie eerst in de instellingen inschakelen.

Maak een foto van een Dobermann die beweegt, denk hierbij ook aan je positie, omgeving etc…  dus probeer ook hier op hoogte van de hond te blijven.

2020-05-06 Opdracht 3. Positie

Positie

Maak een keuze hoe je je Dobermann  vast wilt leggen en houdt daarbij rekening met de beperkingen van de camera van je smartphone.

Maak bij het nemen van je foto gebruik van de regel van derden. Deze regel is een compositieregel in de fotografie en maakt je foto interessanter. Als je je beeld in 9 gelijke vlakken verdeeld met twee verticale en twee horizontale lijnen en je zorgt ervoor dat het onderwerp van de foto in één van deze vier kruispunten van de lijnen valt, wordt je foto sterker en dynamischer. Je kunt je smartphone zo instellen dat de 9 vakjes op scherm zichtbaar zijn wanneer je de foto maakt.

Speel met jouw perspectief. Probeer op ooghoogte van je Dobermann te fotograferen, of zelfs daaronder.

Houdt bij het kiezen van je onderwerp ook rekening met de achtergrond. Zorg bijvoorbeeld bij portretfotografie dat je Dobermann groot wordt weergegeven, zodat je geen last hebt van een storende achtergrond.

Maak  1 portret foto, rekening houdend met wat hierboven beschreven is.


Insturen kunt u naar Elly Elsenaar.
Email: redactie@nederlandsedobermannclub.nl

2020-05-02 Opdracht 2. Licht

Belichting

Het is belangrijk om te kijken naar de verlichting van je Hond. Juist bij het maken van foto’s met je mobiele camera is het heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat de hond goed verlicht is.

Gebruik maken van indirect zonlicht of indirect kunstlicht kan je foto doen slagen. Als de hond  te donker is zal je een onduidelijke foto krijgen. Is er licht achter je onderwerp dan zal je hond een donker beeld hebben op de foto.

Een belangrijke regel bij het nemen van foto’s binnenshuis is dat je het licht in je rug moet hebben, tenzij je natuurlijk een selfie maakt. Buitenshuis hoef je je niet altijd aan deze regel te houden. Buiten licht in je rug geeft vaak schaduw dus pas je positie dan aan.

Speel met het licht. Gebruik bijvoorbeeld een raam of de weerkaatsing van een lichte muur om de mooiste lichtval en sprankeling in de ogen te krijgen.

Maak 1 foto van je Dobermann, waarop goed de  belichting te zien is.

Insturen kunt u naar Elly Elsenaar.
Email: redactie@nederlandsedobermannclub.nl

2020-04-29 Opdracht 1. Scherpstellen

Scherpstellen in één tik

Bij het maken van foto’s met een smartphone is het, net zoals bij een echte fotocamera, van belang dat u goed scherp stelt op het onderwerp van de foto. Scherpstellen met de smartphone is niet ingewikkeld: houd de telefoon zo stil mogelijk en tik op het scherm op het punt waarop scherpgesteld moet worden. De camera van de telefoon stelt nu zelf scherp. U ziet dat ook gebeuren op het beeldscherm. Houd de telefoon nog steeds zo stil mogelijk en tik op de knop waarmee u foto’s kunt maken.

Bij sommige smartphones kan je met de volume knop opnames maken, probeer het uit.

Zonder het instellen van een diafragma (scherptediepte-factor) kun je met je mobiel toch een onscherpe achtergrond creëren. En dat met een tik op je scherm. Wil je een onscherpe achtergrond klik dan op het attribuut in de voorgrond en visa versa. Zo geef je jouw foto een meer professionele look.

De eerste opdracht is dan ook stel scherp op de ogen, neus of poot van uw Dobermann

Insturen kunt u naar Elly Elsenaar.
Email: redactie@nederlandsedobermannclub.nl

Plaats een reactie